goud recyclen

De GoudInkoopBus over goud recyclen

De GoudInkoopBus verzameld al jaren in heel Nederland ongebruikt goud uit sieraden, horloges en munten die particulieren thuis nog in de la hebben. De goudsmeden in de GoudBus vertellen;

Het inzamelen van het goud moet de met kwik zeer vervuilende gouddelving en ontbossing in bijvoorbeeld Suriname tegengaan.

Goudwinning behoort tot de meest vervuilende mijnbouw in de wereld. De duizenden illegale goudmijners gebruiken meestal het giftige kwik om goud uit de bodem te filteren. Die tonnen aan gedumpt kwik zorgen, naast de illegale bomenkap en afgravingen, in bijvoorbeeld Suriname voor een milieuramp.

 

Twintigduizend kilo puin

Net als in Afrika en Latijns-Amerika is er nauwelijks controle op. De goudbedrijven die volgens de milieueisen werken, krijgen geen grip op de illegale mijnbouwers.

Door het gedumpte kwik is water niet meer te drinken en vis uit de rivieren in de binnenlanden daar niet meer te eten.

„Om één gouden ring te produceren veroorzaak je twintigduizend kilo aan puin in zo’n gebied” En dit wil eigenaar van Moorsel van de GoudInkoopBus voorkomen, dat het goud gaat smelten voor hergebruik. „Goudrecycling in Nederland kan bij elkaar een hele Afsluitdijk aan puin voorkomen.”

„Die vervuilende, illegale productie moet omlaag”, zegt eigenaar van Moorsel van de GoudInkoopBus. „Wij smelten het goud uit al die sieraden en munten volgens Nederlandse milieunormen om en brengen dat op de wereldmarkt.”